Brzi SUV za brzog vozača
6

Kimi Raikonen je odabrao Stelvio za svoj život van staze

Klix.ba
Čak i nakon završetka takmičarske sezone, Alfa Romeo nastavlja da podržava Kimija Räikkönena. Naime, italijanska marka je finskom šampionu isporučila automobil Stelvio Veloce 2.0 Turbo Petrol AT8 Q4.

Obojen u Rosso Alfa boju i lično konfigurisan od strane F1 šampiona, ovaj automobil će biti njegov saputnik dok svjetski šampion u Formuli 1 bude daleko od staze i pružiće mu sigurnost pomoću svoje Alfa Q4 tehnologije pogona na svim točkovima.

Arnaud Leclerc, direktor Alfa Romeo brenda za region EMEA: "Na kraju veoma intenzivne sportske sezone vrijeme je da se odmorimo i posvetimo našim najbližima i našim porodicama. Kimi i Antonio su još jednom uspjeli da pobude snažne emocije. Mi smo Kimiju pružali podršku tokom svake trke i nastavljamo u istom ritmu sa modelom Stelvio koji je Kimi lično konfigurisao. Dok čekamo sljedeću uzbudljivu sezonu Formule 1, ovo nas može samo još više zbližiti.“

Kimi Räikkönen, vozač F1 tima Alfa Romeo Racing ORLEN: "Nakon ove naporne sezone 2020 lijep je osjećaj vratiti se redovnom životu sa mojom porodicom. Ipak i dalje ne želim da se odreknem uživanja koje pruža vožnja, a izbor modela Stelvio Veloce 2.0 sa 280 KS i Alfa Q4 pogonom na sva četiri točka znači da mogu da uživam u vožnji i apsolutnoj sigurnosti, čak i u snijegom prekrivenoj Finskoj.“

Kamena, zemljana staza, snježni pravac ili krivina mokra od kiše. Sve su to "svakodnevni izazovi“ u skandinavskim zemljama, situacije koje će testirati agilnost i snagu Alfe Romeo Stelvio. Kako bi ih savladao na najbolji način, Räikkönen može da računa na inovativni, efikasni Alfa Romeo Q4 sistem pogona na sva četiri točka sa Q4 tehnologijom, koji pruža sve prednosti vožnje sa pogonom na svim točkovima. Isto tako, ovaj sistem omogućava smanjenu potrošnju, bolji odziv i sav užitak u vožnji koji imate i u automobilima sa pogonom na zadnjim točkovima.

Srce ovog sistema predstavlja aktivni sistem za distribuciju obrtnog momenta (ATC), koji u realnom vremenu prati uslove prianjanja kako bi osigurao performanse koje su konstantno na najvišem nivou. Ukoliko je potrebno, sistem prebacuje do 50% obrtnog momenta na zadnje točkove za manje od 150 ms, koristeći izuzetno kompaktni i lagani prednji diferencijal. Distribucija obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine se dakle konstantno mijenja uz ekstremnu preciznost u skladu sa uslovima prianjanja u realnom svijetu i u skladu sa komandama vozača. Rezultat je automobil sa vjerovatno najboljom kontrolom u klasi, po pitanju prianjanja i stabilnosti u krivinama.

Kimi Raikonen stoga može da povede svoj Stelvio Veloce 2.0 Turbo Petrol AT8 Q4 u sve moguće avanture po snježnom terenu u Finskoj. Također, paket opreme Veloce predstavlja oličenje sportskog duha, kako spolja sa posebnim branicima, "Dark Miron“ bojom, ekskluzivnim alu-felgama, tako i iznutra, gdje se ističu kožna sportska sjedišta sa podesivim bočnim panelima i kožni sportski volan sa aluminijumskim papučicama za mijenjanje brzina. Cijeli utisak dodatno pojačava novi Alfa Connect MultiTouch ekran od 8,8 inča, nova instrument tabla na TFT ekranu od 7 inča, novi napredni sistemi za pomoć pri vožnji i drugi nivo autonomne vožnje.