Četvrta generacija
12

Kia objavila teasere novog Sorenta, bit će predstavljen u Ženevi

D. B.
Kompanija Kia je objavila zvanične teasere koji najavljuju novi SUV Sorento.

Sorento je jedan od najvažnijih modela za Kiju, a od dolaska na tržište 2002. godine prodano je više od 3 miliona primjeraka. Sada je vrijeme za dolazak četvrte generacije, objavljeni su zvanični teaseri, a premijera će biti upriličena na Sajmu automobila u Ženevi 3. marta.

Kia je otkrila da je Sorento baziran na novoj platformi namijenjenoj SUV modelima te da je dizajniran tako da ponudi više prostora u unutrašjosti u odnosu na rivale iz segmenta, odnosno da bude rame uz rame vozilima iz više klase. Iz Kije tvrde da Sorento "podiže standarde u segmentu kada je riječ o praktičnosti", a poznato je i da će prvi put usvojiti hibridni pogon.

Treba reći da je Kia već proizvela elektrificirani Sorento. Bio je do dizelski hibrid koji se pojavio na Sajmu automobila u Frankfurtu 2009. godine, a pokretala ga je kombinacija 1,6-litarskog četverocilindričnog dizelskog motora od 163 KS, električnog motora od 40 KS i automatskog mjenjača s duplim kvačilom. Emisija CO2 je iznosila 119 g/km. Međutim, tehnologija je znatno napredovala u protekih 11 godina, tako da će hibridni Sorento sigurno biti štedljiviji i "čišći".

Četvrta generacija Sorenta će imati i napredne sigurnosne sisteme, infotainment sistem i još mnogo toga.