Razvija 914 KS
0

Ken Block prodaje svoj Ford Hoonitruck za milion dolara

D. B.
Profesionalni američki reli vozač Ken Block je početkom ove godine najavio okončanje desetogodišnjeg partnerstva s Fordom, a od tada smo u prodaji vidjeli nekoliko njegovih legendarnih gymkhana i rallycross automobila. Jedan od njih je postao i Ford Hoonitruck.

Radi se o ekstremno modificiranom Fordu F-150 iz 1977. godine, koji je postao dio Blockove flote 2018. godine i debitovao na sajmu SEMA.

Međutim, samo izgled govori da se radi o modelu F150 iz 1977. godine, ali je zapravo automobil daleko od toga. Napravljen je od nule, uključujući aluminijske panele karoserije. Pokreće ga 3,5-litarski EcoBoost V6 motor prezet od trkaćeg Forda GT Le Mans i tuniranog na 914 KS. S motorom je uparen Sadev 6-stepeni mjenjač koji snagu prenosi na sva četiri točka.

Hoonitruck se trenutno nalazi u salonu prodavača LBI Limited u Pontiacu u Michiganu, a novi vlasnik će morati izdvojiti 1,1 milion dolara. Dobit će i mnogo rezervnih dijelova poput felgi, panela karoserije, svjetala, komponenti ovjesa i kompletan 3,5-litarski V6 motor iz Ford GT Le Mans programa.

Vezani članci