Ekstremna vožnja
143

Ken Block "osvojio" Pikes Peak u Hoonicorn Mustangu sa 1.400 KS

Klix.ba
Profesionalni reli vozač Ken Block se vratio te je poboljšanim Hoonicorn Mustangom "zaplesao" na popularnoj stazi Pikes Peak. Rekord nije oborio, ali je demonstrirao jednu od najboljih vožnji za posmatranje.

Hoonicornu nikad nije nedostajalo snage zahvaljujući 6,7-litarskom V8 motoru, koji razvija 845 KS i 975 Nm obrtnog momenta. Međutim, najnovija verzija Blockove drift mašine sada posjeduje dva turbopunjača s izduvnim cijevima izvedenim kroz poklopac motora te ide na metanol. Rezultat svega su "zdravih" 1.400 KS.

"Automobil je izvanredan. Osjećam se kao da me želi ubiti! Prije nego smo ubacili dva turbopunjača, ovo je bio najuzbudljiviji automobil koji sam vozio. Sada je također zabavan za vožnju, ali troši gume nevjerovatno brzo", izjavio je Block.

On je iskoristio svu snagu automobila uz Pikes Peak te je "palio" gume većim dijelom staze, kao i prilikom pravljenja nekoliko "osmica". Vozio je rizično te je proklizavao veoma blizu ivica tako da ih je stražnji branik ponekad prelazio. Jedno je sigurno, Blocku hrabrosti nije nedostajalo.

Njegovu vožnju pogledajte u videu.

Vezani članci