"Jurnjava u oblake"
26

Ken Block će na Pikes Peaku voziti Porsche Hoonipigasus sa 1.400 KS

D. B.
Slavni vozač relija Ken Block ponovo će učestvovati na brdskoj utrci Pikes Peak, a ovog puta ima "opasnu igračku".

Block se nakon 11 godina rastao s Fordom te je prošle godine potpisao ugovor s Audijem, međutim, čini se da mu je dozvoljeno da "vara" jer njegov najnoviji automobil nema "četiri prstena". Ipak, on ostaje u Volkswagen Grupi jer će sjesti za upravljač Porschea, no automobil nije napravljen u Zuffenhausenu, nego je riječ o unikatnom vozilu koje podsjeća na 991 RSR.

Trkaći automobil je nazvan Hoonipigasus, a njegovo "ruho" predstavlja podsjednik na Porsche 910/20 "Pink Pig" iz 1971. godine. Ovu unikatnu zvijer pokreće 4,0-litarski twin-turbo motor koji razvija 1.400 KS, a njegova snaga se prenosi na obje osvine. Automobil je težak samo 1.000 kilograma.

Ovaj instinski unikat rezultat je rada kompanije BBi Autosport, a posjeduje prilagodljivi ovjes koji koristi GPS koordinate bazirane na prošlogodišnjoj telemetriji Pikes Peaka. Time je jasno da će Block voziti svoj unikatni Porsche na Pikes Peaku u Coloradu u PPO (Pikes Peak Open).

Ovo neće biti prvo Pikes Peak iskustvo za Blocka jer je već vozio reli automobil sa 200 KS još 2005 godine, dok se 2017. godine pojavio s modelom Ford Mustang Hoonicorn RTR V2 (1965) u filmu "Climbkhana: Pikes Peak". Ovaj automobil je također imao dva turbopunjača i 1.400 KS baš kao i novi Hoonipigasus.

Kao što je poznato, Pikes Peak International Hill Climb je izuzetno zahtjevna utrka duga 20 kilometara koju čini 156 zavoja. Start utrke se nalazi na 1.440, a cilj na 4.300 metara nadmorske visine.