Rijetki primjerci
8

Kanzas: Na prodaju privatna kolekcija od 400 automobila

Klix.ba
Aukcijska kuća Sullivan Auctioneers će uskoro u Kansasu prodati privatnu kolekciju koju čini više od 400 automobila.

Aukcija će biti održana 17. i 18. septembra na ranču u jugozapadnom Kansasu, a u ponudi će biti više od 400 automobila. Kolekciju prodaju nasljednici nekadašnjeg prodavača automobila Ramona G. Buda Waltersa Juniora, koji je skupio desetine pickupa u različitim stanjima, kao i stare traktore. U kolekciji je i jako rijetki Chrysler Airflow iz 1936. godine.

Walters je s braćom vodio kompaniju Walters Motor Co. te prodavao Chryslerova, Plymouthova i Dodgeova vozila. Nikad se nije oženio, a većinu života je proveo skupljajući automobile. Oni koji su poznavali Buda su rekli da nijedan od automobila iz kolekcije nije bio na prodaju. Kolekcija je konstantno rasla, pa je Walters morao kupiti novo zemljište gdje je čuvao automobile. Vozila nisu dirana od kupovine i uglavnom su u originalnom, ali ne i u voznom stanju.

Iz svakog automobila su akumulatori vađeni nakon kupovinje, a mnoga vozila su oštećena. Motori dugo nisu radili, tako da automobili zahtijevaju restauraciju. Među rijetkim primjercima su Desoto Firedom Eight iz 1952. godine te Plymouth Special Deluxe proizveden 1950. godine.

Dnevno će se na aukciji prodavati 200 automobila.