Retro dizajn
190

Kalašnjikov CV-1 je ruski odgovor na Tesline električne automobile

Klix.ba
Ruska kompanija Kalašnjikov je predstavila svoj električni automobil retro izgleda za koji tvrdi da predstavlja odgovor na Tesline električne automobile, javlja BBC.

Kompanija koja stoji iza poznate automatske puške AK-47 predstavila je plavi prototip pod oznakom CV-1 na događaju održanom nedaleko od Moskve. Automobil je inspirisan izgledom hatchbacka iz sovjetske ere koji se proizvodio sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Podsjetimo, kompanija Kalašnjikov je ranije bila ismijavana zbog novog borbenog robota "mali Igor".

Saopćeno je da CV-1 posjeduje mnoštvo "kompleksnih sistema" te tehnologiju koja će kompaniji omogućiti da bude "rame uz rame sa svjetskim proizvođačima električnih automobila poput Tesle". Također, dodaje se da će automobil nakon završetka razvoja imati maksimalnu brzinu nekoliko puta veću u odnosu na aktuelnu te da će moći preći 350 km s jednim punjenjem baterije. Informacija o cijeni zasad nema.

Čelnici Kalašnjikova traže načine da brend krene u drugom pravcu te je nedavno pokrenuta linija odjeće i ličnih predmeta, od kišobrana pa do maskica za mobitele. Međutim, odluka za proizvodnju električnog automobila je izazvala pomiješane reakcije u Moskvi, a kada je riječ o izgledu, jedni smatraju da izgleda poput zombija, dok drugi tvrde da je veoma zanimljiv.

Nešto ranije je Kalašnjikov predstavio Igoreka (malog Igora), robota visokog četiri metra i teškog 4,5 tona. Njime upravlja čovjek, a može se koristiti u izgradnji i borbi. U vrijeme kada roboti postaju sve manji i "pametniji", Igorek je postao predmet ismijavanja. Ipak, najavljeno je da će poboljšana verzija robota biti predstavljena 2020. godine.