Pridržavajte se savjeta
23

Kako održavati kožu svom automobilu tako da uvijek izgleda kao nova

DP
Ako se budete pridržavali ovih savjeta, koža u vašem automobilu će vam uvijek izgledati besprijekorno čisto.

Kožna sjedišta u automobilu daju poseban izgled vašem vozilu, iako su malo skuplja od tipičnih sjedišta. Ipak, ona se trebaju održavati na poseban način cijelo vrijeme, jer je koža prirodni materijal koji može izblijediti, ispucati i izgubiti svoj sjaj ako se izlaže suncu, piše Didyouknowcars.

Ako se budete pridržavali sljedećih savjeta, vaša kožna sjedišta će duže izgledati kao nova.

Zaštitite ih od sunčeve svjetlosti

Stavite zaštitno staklo na svoj vjetrobran koje će blokirati zrake sunca da prodru u vaše vozilo kada je ono parkirano vani. Ovo staklo sprječava prodor štetnih UV zraka i tako kožu u vašem automobilu štiti od izbljeđivanja.

Usisavanje

Usisajte prašinu i smeće sa svojih sjedišta. Prvo usisajte unutrašnjost, pa onda obrišite sjedišta, jer ćete brisanjem bez usisavanja samo raširiti prašinu po njima.

Koristite sredstvo za čišćenje kože i pastu za kožu

Nanesite na sjedišta sredstvo za čišćenje kože i nježno ih obrišite. Ova sredstva će ukloniti ostatke prašine i prljavštine koje usisivač nije mogao pokupiti. Koristite pamučne krpe dok brišete sjedišta kako ih ne biste izgrebali jačim materijalom. Posebnu pažnju prilikom brisanja posvetite dijelovima koji su često u dodiru s vašom kosom i kožom.

Poslije svega nanesite pastu za kožu koja će obnoviti ulja u njoj i dati joj potreban sjaj. Ova pasta čuva sjedišta i od UV zraka i održava njihovu boju. Nanosite je mekanom pamučnom krpom i rasporedite je jednako na sve površine. Koži sjedišta će trebati šest sati da je upije, pa ovo trebate obaviti onda kada neko vrijeme ne planirate koristiti auto.

Obrišite sjedišta da bi se osušila

Nakon čišćenja, trebate obrisati sve ostatke sredstva za čišćenje i paste s kože, a najbolje je to učiniti mikrofiber krpom. Ako su sjedišta i poslije brisanja vlažna, ostavite ih sušiti nekoliko sati do 24 sata.

Ako ovaj postupak čišćenja budete ponavljali svakih šest mjeseci, kožna sjedišta vašeg automobila uvijek će biti glatka, sjajna i čista kao da su nova.