Novi opoziv
10

Jeep povlači skoro 200.000 hibrida zbog neispravnog sistema za odmrzavanje vjetrobrana

A. M.
Određeni modeli Wranglera 4xe i Grand Cherokeea 4xe, proizvedeni u zadnje tri godine, bit će povučeni s ceste zbog softverskog problema koji onemogućava adekvatno odmrzavanje vjetrobranskog stakla.

Nakon samo četiri mjeseca od zadnjeg opoziva, Jeep zbog novog problema povlači skoro 200.000 plug-in hibridnih vozila.

U opozivu koji je objavio proizvođač automobila, a objavila Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na autoputu, navodi se da bi Wrangler 4xe i Grand Cherokee 4xe mogli imati softversku grešku koja onemogućuje adekvatan rad sistema za odmrzavanje vjetrobrana u određenim uslovima.

Odabrani broj modela Wranglera s hibridnim pogonom, proizvedenih između 2021. i 2024. Godine, kao i hibridnih Grand Cherokee modela proizvedenih između 2022. i 2024. napravljen je s pogrešno programiranim softverom upravljačkog procesora, odnosno kompjutera u vozilu.

Ovaj opoziv je više pogodio Wranglera 4xe, budući da Jeep mora reprogramirati softver u ECU jedinici kod čak 139.318 automobila, dok manji broj vlasnika Grand Cherokeea plug-in hibrid, njih 59.825, čeka poziv ovlaštenog servisa koji će na isti način otkloniti grešku.

Vlasnici vozila sa spornim softverom će biti obavješteni do 5. aprila tekuće godine, a Jeep će o svom trošku riješiti problem ažuriranjem upravljačke jedinice. Iz Stellantisa ne bježe od odgovornosti, iako su za ovaj problem saznali tek polovinom prošle godine, dok su istraživali nefunkcionalne sisteme odmrzavanja koji su se javili tokom zime.

S obzirom da je uvidio grešku, američki proizvođač je već implementirao novi softver kod novih modela, tako da ako planirate kupiti Jeep ne morate da brinete o ovom problemu, osim ako odaberete polovni model.

U tom slučaju imajte na umu da su se vozila, pogođena problemom odmrzavanja prednjeg stakla, proizvodila u periodu između 2. septembra 2020. godine i 5. decembra 2023. godine. Modeli vozila sa spornim softverom ustvari datiraju od početka njihove proizvodnje.

Podsjećanja radi, ovo je drugi opoziv za Wrangler 4xe u zadnja četiri mjeseca. U novembru je Jeep obavijestio i savjetovao vlasnike da ne pune bateriju svojih vozila zbog potencijalnog rizika od požara, koji je obuhvatao 44.000 automobila.