STRUJA KUCA NA VRATA
0

Jeep Gladiator V6 dizel: Oproštajno izdanje u Evropi

A. M.
Iako je na evropsko tržište stigao tek 2020., Jeep pod pritiskom elektrifikacije postepno obustavlja prodaju robusnog Gladiatora. S tim u vezi, lansirano je posebno oproštajno izdanje s V6 dizelom, s kojim će američki proizvođač okončati nastup u Evropi.

Nije tajna, Jeep je već započeo s tranzicijom na čisto električnu marku u Europi. Iz tog razloga Amerikanci postepeno povlače aktuelne modele, pa tako i robusni, 5,18 metara dugi pick-up model Gladiator, koji se u Europi pojavio prije tri godine. Ipak, Jeep je za oproštaj ovog modela za kupce na Starom kontinentu pripremio posebno izdanje - Gladiator FarOut Final Edition.

Popis specifikacija uključuje brojne crne naljepnice, crno obojene 18-inčne točkove, Mopar cjevaste pragove, kožne presvlake, grijana sjedišta, grijani upravljač, Alpine premium audio sistem i LED svjetla. Ujedno, Gladiator FarOut Final Edition može se naručiti u sedam nijansi eksterijera: Bright White, Black, High Velocity, Zynith Silver, Sting Grey, Sarge Green i Hydro Blue.

Ono najzanimljivije, oproštajno izdanje dolazi opremljeno 3,0-litrenim V6 Multijet dizelskim motorom koji razvija 264 KS i 600 Nm. Šestocilindarski dizel je spojen s 8-stepenim automatskim mjenjačem uparenim sa naprednim sistemom Selec-Trac sa stalnim 4x4 pogonom, koji ima prenosnu kutiju za niske stepene prenosa, Dana 44 osovine treće generacije i zadnji diferencijal s ograničenim proklizavanjem Trac-Lok kao i ‘’off-road’’ gume.

Gladiator FarOut već se može naručiti u predstavništvima američke marke širom Europe. Do 2025. Jeep će lansirati tri modela s nultom emisijom, uključujući Recon i Wagoneer-S.