Automobil iz 1929. godine
14

Jason Momoa vozi električni Rolls-Royce Phantom II

D. B.
Holivudski glumac Jason Momoa ponosni je vlasnik Rolls-Royceovog modela Phanotom II iz 1929. godine, no ovaj klasik je doživio značajnu modifikaciju.

Priča ovog sjajnog automobila prikazana je u dokumentarnom serijalu "On The Roam", koji svakako vrijedi pogledati. Iza projekta potpuno reverzibilne električne konverzije Rolls-Roycea stoji tim kompanije Electrogenic, koji se u svom radu pobrinuo da ne modificira ništa što se ne može vratiti u originalno stanje.

Pažljivo je uklonjen originalni 7,7-litarski 6-cilindrični motor, tako da je se oslobodilo dosta prostora za bateriju kapaciteta 93 kWh. Kako bi se osiguralo da ne izgleda "neprikladno" u motornom prostoru, baterija je prekrivena ručno oblikovanim i ručno zakovanim aluminijskim poklopcem.

Phantom II sada pokreće električni motor koji isporučuje 204 KS, četverostruko više u odnosu na originalni iz 1929. godine, koji je razvijao između 40 i 50 KS. Reduktor pretvara 310 Nm obrtnog momenta koji stvara motor u 1.000 Nm na pogonskoj osovini, što je itekako dovoljno.

Konverzija ovako starog automobila u električno vozilo nimalo nije jednostavan proces. Tim je "sakrio" novu pumbu u automobil, kako bi pokretala sistem podmazivanja šasije, koji je neophodan da održavanje dobrog radnog stanja i "glatku" vožnju Rolls-Roycea.

Također, bilo je potrebno osmisliti način za poboljšanje kočnica na sajle. Hidraulički sistem je skriven između pedale i originalnih pokretača kablova, kako bi se poboljšale performanse i omogućilo sistemu da radi u tandemu s regenerativnim kočionim sistemom.

Što se tiče unutrašnjosti, Elecrogenic je promijenio neke od mjerača kako bi bolje služili novom pogonskom sklopu. Mjerač goriva sada služi kao LED indikator stanja baterije, a ampermetar je pretvoren u mjerač snage koji prati potrošnju energije pri ubrzanju te koliko energije prikupljaju regenerativne kočnice.

Direktor Electrogenica, Steve Drummond, kazao je da automobil predstavlja iznenađujuće kohezivan paket, uprkos ogromnim promjenama "ispod površine".

"Užitak je voziti ga, Phantom se ponaša onako kako bi htjeli inženjeri Rolls-Roycea prije jednog stoljeća da su imali tehnologiju koja je nama danas dostupna. Tiho, lako i elegantno", poručio je Drummond.