Zaštita okoline
18

Jaguarov električni crossover I-Pace taksira u Minhenu

Klix.ba
Deset primjeraka Jaguarovog električnog I-Pace modela postali su dio taksi flote u Minhenu.

Jaguar je dostavio deset električnih I-Pace modela najvećoj taksi kompaniji u Minhenu. Vozila kompanije Mercedes-Benz zauzimaju najveći udio na njemačkom taksi tržištu sa čak 60 posto, a većinom se radi o E-Klasi. Rival iz Mercedesa pod nazivom EQ C crossover neće biti na tržištu do sljedeće godine.

"Želimo pozvati ljude u Minhenu da voze električne automobile, ali i Jaguarova vozila. Jedan od razloga zbog kojeg smo željeli biti ovdje je mješoviti saobraćaj, imate gradski saobraćaj s jedne strane, kao i autoput do aerodroma s druge strane", izjavio je drektor kompanije Jaguar Land Rover Ralf Speth.

Jaguarova taksi vozila su dio plana grada Minhena za borbu protiv zagađenja. Vlada će subvencionirati vožnje u novim automobilima sa 20 centi po kilometru. Minhen je jedan od najzagađenijih njemačkih gradova zbog dizelskih automobila, a moguća je i zabrana vožnje starijih vozila.

Jaguar I-Pace ima električni pogon koji nudi 395 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzava za svega 4,8 sekundi. Litij-jonska baterija od 90 kWh omogućava domet od oko 480 km/h. Kako bi se baterija napunila do 80 posto kapaciteta, potrebno je svega 40 minuta.

Crossover je opremljen naprednom tehnologijom, a posjeduje i novi Jaguarov Touch Pro Duo infotainment sistem s "pametnom" satelitskom navigacijom koja analizira putanju i daje tačne procjene o dometu te na taj način eliminiše zabrinutost kupaca koji razmišljaju o kupovini električnih automobila.