auto
0

Jaguar Land Rover napravili novi virtualni centar

Sarajevo-x.com
Jaguar Land Rover danas je najavio otvaranje svog novog 'Virtual Reality centra' u institutu za Dizajn i Inženjerstvo u Gaydon-u.

Nakon ulaganja od oko 2 miliona funti, napravljen je reprezentativan dizajnerski objekat, koji svojim izgledom upućuje na napredne audio vizualne tehnologije te sadrži projektore s najvišom-rezolucijom na svijetu koji će znatno ubrzati ciklus razvoja proizvoda.

Inženjeri i dizajneri su u mogućnosti vidjeti i komunicirati sa živim, trodimenzionalnim modelima vozila i komponenata. Čitav sistem smanjuje potrebu za fizičkim prototipom, štedeći tako i vrijeme i novac.

Najnapredniji objekt te vrste u svijetu, Jaguar Land Roverov revolucionarni „kockasti“ centar pruža nam jednostavna rješenja koristeći savršenu tehnologiju projekcije tj. napredno praćenje svih pokreta korisničkih glava i ruku a upravljano naprednim virtual-reality softverom. Ukupno rješenje pruža virtual-reality okolinu za simulaciju kako eksterijera tako i interijera vozila i sposoban je za izrade karoserija u krutom ili transparentnom stanju, a sve to u rezoluciji koja je blizu foto-realnosti.

Brian Waterfield, JLR glavni inženjer i Virtual reality centar manager, rekao je: "Jaguar Land Rover napravio je još jedan divovski korak naprijed u svojoj želji za tehnološkim napretkom, uz podršku dizajnerskog i inženjerskog procesa kako bi se omogućilo brže i preciznije odlučivanje. Ovaj objekak nudi različite razine inženjeringa koje će pomoći da u budućnosti naši proizvodi zadovolje potrebe zahtijevnog i promjenjivog tržišta. "

Osam Sony SRX-S105 projektora ultra-visoka rezolucije, pružaju vizualnu kvalitetu koja jasno nadmašuje postojeće industrijske porostore predviđene za virtualnu stvarnost. Jedinstveno postavljeni projektori proizvode fotografski kvalitetne interaktivne 3D snimke gdje je pikselizaciju gotovo nemoguće vidjeti. Korisnik nosi 3-D naočale kako bi doživio „apsolutni realizam " koji je četiri puta jače definicije od full-High Definition TV-a!

Radeći u partnerstvu sa Sony-em, Sun Microsystems i ICIDO i Midlandskim HoloVis International Ltd, JLR tim je bio u mogućnosti okupiti različite komponente projekta za dizajn, proizvodnju, instalaciju i podršku ovom novo-generacijskog virtualnog okruženja za Jaguar i Land Rover.

Stuart Hetherington, Managing Director, International HoloVis komentira: "Mi smo proveli preko 18 mjeseci usko surađujući s Jaguar Land Roverom i našim partnerima da bi dizajn, razvoj, testiranje i mjerilo predloženih rješenja uskladili prije nego što je sam projekat odobren. To je pružilo svima povjerenje u jedinstveno tehnološko rješenje koje smo odlučili kreirati. Ovo je stvarno prvi svjetski u auto-industriji te smo ponosni da smo napravili ovo za takvog prestižnog klijenta. "