Prestižna nagrada
2

Jaguar I-Pace je evropski automobil godine

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Jaguarovom modelu I-Pace je na Sajmu automobila u Ženevi pripala nagrada Evropski automobil godine.

Ovo je prvi ovakav trofej za britanski brend osvojen zahvaljujući električnom crossoveru. Jaguar I-Pace je zapravo bio izjednačen s konkurentom Apline A110 jer su oba automobila dobila 250 bodova, no ukupna pobjeda je pripala Jaguaru jer ga je veći broj glasača stavio na vrh svoje liste u odnosu na Alpine.

KIA Ceed i Ford Focus su zauzeli treće i četvrto mjesto sa 247, odnosno 236 bodova.

"Veoma smo ponosni što je naš prvi električni automobil ujedno postao prvi Jaguar koji je osvojio nagradu Evropski automobil godine", izjavio je direktor Jaguara Ralf Speth.

Nagrada za Evropski automobil godine možda neće biti jedina ove godine za I-Pace jer je također među finalistima za Svjetski automobil godine. Električni crossover je bio kandidat za nagradu u Sjevernoj Americi, ali je ona pripala Hyundaijevoj Koni i Koni EV. Međutim, I-Pace je od dolaska na tržište dobio 55 nagrada širom svijeta uključujući nagradu za Britanski automobil godine.

Zahvaljujući modelu I-Pace Jaguar je ušao u segment premium električnih crossovera gdje se nalazi Tesla Model X i nadolazeći Audi E-Tron. Pokreću ga dva električna motora, po jedan na obje osovine, a oni zajedno isporučuju 394 KS i 694 NM obrtnog momenta. Jedno punjenje baterije od 90 kWh je dovoljno da pređe 377 km.