Samo šest parova
2

Jaguar E-Type 60 kolekcija obilježila šest desetljeća legendarnog sportskog automobila

D. B.
Jaguar E-Type slavi 60. rođendan 15. marta, a povodom te godišnjie Jaguar Classic je predstavio E-Type 60 Collection kolekciju.

Kolekciju čini šest coupea i šest roadstera koji su u potpunosti restaurirani, izgledaju poput onih koji su predstavljeni na Sajmu automobila u Ženevi 1961. godine, a prodavat će se isključivo u paru.

Coupe je lakiran u Flat Out sivu boju, a roadster u Drop Everything zelenu. Ove boje su inspirisane originalnim bojama korištenim prije šest desetljeća. Također, ove boje kupci drugih Jaguarovih automobila neće moći naručiti jer su ekskluzivne za E-Type 60 kolekciju. Iz Jaguara su istakli da su automobili rastavljeni do posljednjeg šarafa te da dolaze s meheničkim poboljšanjima.

Revitalizirani E-Type coupei i roadsteri imaju 3,8-itarske XK 6-cilindrične motore koji razvijaju 265 KS i koji su upareni s unaprijeđenim petostepenim manuelnim mjenjačima. Ovi mjenjači su više prilagođeni sportskoj vožnji, a i promjena stepena prijenosa je "uglađenija".

Automobili iz pomenute kolekcije imaju i električni ventilator za hlađenje motora s elektronskim paljenjem, a ugrađen je i izduvni sistem od poliranog nehrđajućeg čelika koji stvara nešto dublji zvuk.

U unutrašnjosti je moderni infotainment sistem s Bluetoothom i satelitskom navigacijom. Centralna konzola je redizajnirana i ima specijalne ručno rađene gravure.

Coupe dolazi sa Smooth crnom kožom u unutrašnjosti, dok je unutrašnjost roadstera presvučena zelenim antilopom. Oba modela imaju oznake E-Type 60 oznake sa natpisom 1961 - 2021, kao i upravljače sa dugmetom sirene od 24-karatnog zlata.

Svih šest parova će biti ispručeno sa pokrivačima i setom alata.

Cijena zasad nije poznata, ali se očekuje da će iznositi gotovo 900.000 dolara za jedan od šest parova automobila iz E-Type 60 kolekcije.