Stižu novi modeli
0

Jaguar će postepeno izbaciti električni I-Pace do 2025.

Klix.ba
Prema posljednjim informacijama Jaguar će odustati od električnog modela I-Pace. Gašenje električnog SUV modela odvijat će se postepeno, a konačni kraj trebao bi se dogoditi sredinom 2025.

U proljeće 2018. Jaguar je predstavio električni SUV I-Pace, a nekoliko mjeseci kasnije krenule su isporuke na evropsko tržište. Za sve ovo vrijeme britanski je proizvođač naučio mnoge lekcije po pitanju elektrifikacije, a sada sve naučeno želi iskoristiti za buduće modele marke s nultom emisijom.

Poznato je da Jaguar planira izbaciti cjelokupnu dosadašnju ponudu modela i zamijeniti ih novim modelima s nultom emisijom. Bivši čelnik kompanije tvrdio je da će se u tom kontekstu zadržati I-Pace, no novi izvršni direktor Adrian Mardell ima druge planove. U intervjuu za Autocar, Mardell je rekao da će I-Pace uskoro biti zamijenjen, najvjerovatnije do sredine 2025. godine. Ujedno je rekao i kako čelnici kompanije imaju između 9 i 12 mjeseci da odluče kada će se to tačno dogoditi.

Budući Jaguar modeli, a u planu su tri nova EV SUV modela, razvijat će se na novoj arhitekturi nazvanoj JEA. Prvi model nove ere imat će debi 2024. godine, a u prodaju će stići godinu dana kasnije.

Inače, Jaguar I-Pace je zanimljivi ne baš klasični SUV model britanske kompanije, koja se od 2008. nalazi pod vlasničkim krovom indijskog konglomerata Tata Motors. I-Pace se trenutno prodaje u varijanti sa 90-kilovatnom baterijom, pogonom na sve točkove i snagom elekromotora od 400 KS. Početna cijena u EU starta od 97.500 eura.