Strategija Reimagine
1

Jaguar će do 2025. godine postati potpuno električni brend

D. B.
Jaguar je najavio da do 2025. godine planira postati potpuno električni brend.

Jaguar će početi proizvoditi isključivo električne automobile u okviru svoje strategije "Reimagine". Planirano je da do 2025. godine bude potpuno električni brend, bez ponude modela s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, a neće biti čak ni hibrida.

Također, njegov odjel and Rover se okreće elektrifikaciji, a u periodu od pet godina se očekuje šest novih modela, počevši od 2024. godine. Land Rover planira proizvoditi 60 posto svojih automobila u potpuno električnoj formi do 2030. godine, a Jaguar Land Rover modeli će biti dostupni u potpuno električnim verzijama do kraja desetljeća.

Jaguar Land Rover grupa će koristiti tri platforme kompatibilne s potpuno električnim pogonom. U slučaju Land Rovera će to biti EMA električna modularna platforma za njegove električne modele, dok će se MLA modularna longitudinalna platforma koristiti za hibride. Land Rover trenutno u ponudi ima tri porodice SUV-ova, Range Rover, Discovery i Defender, a zasad nije poznato koja će prva biti elektrificirana.

U međuvremenu će Jaguar koristiti novu platformu namijenjenu isključivo električnim automobilima, a od flagship limuzine XJ se odustalo. Ime će biti zadržano, ali planirana zamjena za Jaguar XJ neće biti dio ponude.

Jaguar je malo toga otkrio o svojoj strategiji električnih modela i kako se aktuelni I-Pace električni SUV tu uklapa. Čini se da će trenuti modeli sa SUS motorima i hibridnim pogonom kao što su XE, XF, E-Pace i F-Pace biti "penzionisani" i zamijenjeni potpuno električnim verzijama.

Također, Jaguar planira uložiti 3 milijarde dolara u novu strategiju, a odvojeno je 48,7 miliona dolara za plaćanje kazni zbog toga što nisu ispunjeni ciljevi emisije u Evropskoj uniji za 2020. godinu.