Zamišljeni model
7

Jaguar C-X75 kabriolet izgleda impresivno

Klix.ba
Jaguar C-X75 je zapanjujući superautomobil koji to zapravo u stvarnom svijetu nikada nije postao. Iako je imao ulogu u najnovijem filmu o britanskom agentu Jamesu Bondu, coupe nije pronašao put do proizvodne trake. Fanovi Jaguara su preklinjali kompaniju da proizvede C-X75, a jedan umjetnik je pronašao inspiraciju i napravio render kabrioletske izvedbe.

Radi se o Aksyonovu Nikiti koji je zamislio moderni C-X75 Roadster. Mora se priznati da njegova kreacija izgleda predivno, jer automobil posjeduje iste oštre linije coupea, a pritom i svu ljepotu kabrioleta. Definitivno C-X75 cabrio izgleda kao automobil koji bi trebao dobiti "zeleno svjetlo" za proizvodnju.

Automobil na renderu je veoma sličan coupeu, a kada bi ugledao svjetlo dana, vjerovatno bi imao isti hibridni pogon. C-X75 posjeduje 1,6-litarski četverocilindrični motor, kao i četiri električna motora, a ukupna snaga iznosi 850 KS.

Ako bi bio proizveden, domet korištenjem samo električnog pogona bi iznosio 60 km. Do stotke bi stizao za oko 3,5 sekundi, a njegova maksimalna brzina bi iznosila 354 km/h. Nažalost, C-X75 vjerovatno neće ugledati svjetlo dana.

Godine 2011. su se pojavile glasine da Jaguar planira proizvesti ograničeni model C-X75 koji bi koštao 1,15 miliona dolara. Navodno je planirana proizvodnja svega 250 primjeraka u saradnji s Williams Formula 1 timom, no 2012. godine je projekt otkazan zbog globalne ekonomske krize.

Stoga se zasad možemo diviti konceptu i nadati se produkcijskoj verziji.