Stopama Singera
6

Iza restauracije i modifikacije ovog Porschea 911 stoji britanska kompanija Theon Design

E. L.
Za perfektno restauriran i modificiran Porsche 911 iz Serije 964 koji pokreće zrakom hlađen boxer motor u ovom slučaju treba izdvojiti 345.403 eura.

Britanska kompanija Theon Design predstavlja evropski odgovor na posao koji oko Porschea 911 iz Serije 964 već godinama rade u američkoj kompaniji Singer, a njihov posljednji (treći) projekat restauracije i modifikacije koja je urađena na osnovici spomenutog Porscheovog modela krije se iza oznake HK002 i namijenjen je kupcu u Hong Kongu.

Proces restauracije i modifikacije traje 18 mjeseci, a među mnogobrojnim elementima u duhu sadašnjeg vremena su i karbonski karoserijski paneli.

Kupac automobila na fotografijama ipak se odlučio za većinu metalnih panela, a njegov primjerak pokreće 3,8-litarski atmosferski 6-cilindarski boxer motor koji razvija 376 KS i 407 Nm najvećeg obrtnog momenta. Britanci nude i 4-litarski motor, a obje motorne opcije mogu se naručiti sa ili bez turbopunjača.

Za prijenos snage na zadnju osovinu zadužen je temeljito obnovljen 6-stepeni ručni mjenjač koji je „posuđen“ iz Porschea 911 (Serija 993), a iza prepoznatljivih Fuchs felgi naziru se velike žute kočne čeljusti na bušenim diskovima iza kojih se krije KW-ov višestruko podesiv ovjes.

Među detaljima u zelenom kožom obloženoj unutrašnjosti posebno se ističu Recaro sjedišta i trokraki upravljač s polica kompanije Nardi, a masa automobila s punim rezervoarom iznosi 1.245 kilograma.