Postoji "kvaka"
24

Iz Tesle stigle jeftinije Standard Range verzije Modela S i X

D. B.
Kompanija Tesla je uvela nove verzije svog Model S i i Model X, koje su dostupne po znatno nižim cijenama.

Kupci Teslinih automobila sada mogu izabrati Standard Range verzije velikog sedana i SUV-a. Otkako je Tesla poboljšala svoje modele 2021. godine, kompanija je nudila Model S i X samo verzije s produženim dometom ili Plaid. Trenutno sedan košta 88.490, a SUV 98.490 dolara, međutim, nove Standard Range verzije koštaju tačno 10.000 dolara manje, odnosno 78.490 dolara za Model S i 88.490 dolara za Model X.

Ipak, treba uzeti u obzir da smanjenje cijene dolazi na uštrb dometa. Model S ima domet od 652 kilometra, no u slučaju Standard Range verzije se domet smanjuje na 515 kilometara. Jasno je da je riječ o smanjenju od 21 posto, odnosno 137 kilometara u odnosu na skuplji model.

Model X s produženim dometom može preći do 560 kilometara, ali njegova Standard Range verzija "dobaci" do maksimalno 433 kilometra. U ovom slučaju se radi o smanjenju dometa za 23 posto, odnosno za 127 kilometara.

Pored toga, "slabije" su i performanse. Model S Standard Range od 0 do 96 km/h ubrzava za 3,7 sekundi (3,1 sekunda za skuplji model), a Model X za 4,4 sekunde (3,8 sekundi za skuplji model). Evidentan je značajan pad u performansama, no tokom "normalne" vožnje vozači vjerovatno neće uočiti razliku.

Oba Standard Range modela imaju dva električna motora i pogon na sva četiri točka, ali i i site baterije kao i skuplje verzije. Ipak, dodatni kapacitet će biti softverski "zaključan", što je potez koji je kompanija Tesla koristila i ranije.

Isporuke novih modela počinju u septembru i dio su strategije kompanije da žrtvuje dio profita u svrhu povećanja broja prodanih vozila.