auto
8

Iz Škode najavljena Octavia CC i novi crossover

Klix.ba
Šef kompanije Škoda, Winfried Vahland, potvrdio je da će češki proizvođać proizvesti četverovratnu coupe verziju modela Octavia, kao i crossover te da će se ovi modeli na tržištu naći nakon nove generacije modela Fabia.

Detalja o coupe verziji Octavije je veoma malo, ali se vjruje kako će slijediti dizajnerski pravac Volkswagena CC sa padajućom linijom krova, a bit će i nešto skuplja od standardne Octavije.

Kada je riječ o Škodinom crossoveru, šef odjela za dizajn Josef Kaban je rekao da će biti drugačiji u odnosu na postojeće Škodine modele, baš kao što je to bio slučaj s modelom Yeti. To će biti nešto skuplji automobil sa dizajnom koji će biti privlačan barem nekoliko godina, s obzirom da zvaničnici Škode vjeruju da će kupci svoj automobil željeti zadržati duži period.

Nova generacija Škode Fabije će se u prodaji naći 2015. godine, a bit će najavljena sljedeće godine na Sajmu automobila u Parizu. Vahland je rekao da će novi model privući mlađe kupce. Vjeruje se da će nova Fabia biti duža u karavanskoj izvedbi za 50 mm, što će rezultirati većim prtljažnikom.