{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ItalDesign Volta

Klix.ba
23.2.2004. u 11:15
0
0
ItalDesign Volta
0
ItalDesign Volta
Cijenjeni dizajnerski studio ItalDesign će na predstojećem sajmu u Ženevi predstaviti par svojih kreacija, a jedna od njih je nazvana Volta.
Fabrizio Giugiaro hibridnim konceptom Alessandro Volta želi dokazati kako i "zeleni" automobili mogu biti vrhunska sportska vozila.

Toyota je ItalDesign-Giuiaro studiju obezbjedila svoj najnoviji hibridni pogon koji će biti korišten i na novom Lexusu RX 400.

Interesantno je da je automobil dobio ime po italijanskom naučniku koji je otkrio bateriju.

Kako je 3.3 litreni V6 agregat montiran u blizini zadnje osovine izbjegnuta je potreba za smještaj diferencijala i cijevi ispuha, pa je koncept Volta širok manje od dva metra. Ta širina je bila dovoljna za obezbjeđivanje ugodnog smještaja tri odrasle osobe u unutrašnjosti.

Zahvaljujući kombinaciji jednog SUS motora i dva elektro motora, po jedan za svaku osovinu, Volta raspolaže ukupnom snagom od čak 408 KS. Ova snaga je dovoljna da koncept iz stanja mirovanja potjera do stoke za samo 4.06 sekundi, dok je brzinski maksimum negdje oko 250 km/h.

Ali pored pomenutog više fascinira činjenica da je Volta u stanju, sa ovakvim mogućnostima, preći oko 700 kilometara i to samo sa jednim rezervoarom goriva koji prima 52 litra.

Osvježen Bentley Arnage

24.02.2004. u 00:02

Ferrari Aurea

20.02.2004. u 21:16
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: