Električni SUV
4

Isporuke autonomnog šatla Fisker Orbit počinju krajem naredne godine

Klix.ba
Bivši dizajner kompanije Aston Martin te novi predsjednik i direktor kompanije Fikser Inc Henrik Fisker objavio je render nadolazećeg autonomnog šatla pod nazivom Orbit. On tvrdi da će to biti SUV u kojem će se svi željeti voziti.

Render je objavljen samo nekoliko dana nakon što se na Twitteru pojavio render Orbita. Fisker je ranije rekao da će se budućnost kretanja zauvijek promijeniti dolaskom novog SUV-a. On je objavio samo render, ali je obećao da će isporuke početi u oktobru 2018. godine.

"Električni, povezani i autonomni šatl je namijenjen 'pametnim' gradovima", saopćila je kompanija putem društvene mreže Facebook.

Render prikazuje automobil ovalnog oblika s tehnologijom koja omogućava prikazivanje teksta na prozorima, stanica na kojim staje, kao i vrijeme polaska. Orbit je potpuno električni SUV, a putnicima nudi mogućnost da sjede ili stoje. Dizajn unutrašnjosti podsjeća na moderne hotelske lobije.

Proizvodnja Orbita će biti zajednički projekt s grupom Wang Qicheng Hakim Unique Group of China. Fisker i Hakim grupa se nadaju da će postaviti temelj za transport autonomnim automobilima u velikim američkim gradovima.