50.000 PUNIONICA
0

I električni Jaguari moći će se puniti na Teslinim punionicama

A. M.
Nakon japanske Honde i Jaguar je službeno objavio da će se njegovi električni modeli moći puniti na Teslinim punionicama. Tako će buduća generacija električnih modela britanske marke usvojiti NACS standard punjenja.

Britanski proizvođač luksuznih automobila upravo je objavio da će se njegovi budući električni modeli moći puniti na Teslinoj Supercharging mreži. Ovo će vrijediti samo na tržištima Sjeverne Amerike. Počevši od 2025., svi električni modeli Jaguara usvojit će NACS standard punjenja koji je razvio Tesla. Jaguar je najavio lansiranje tri nova SUV modela, koji će se naći u prodaji od 2025.

Uz ovu objavu, Jaguar također navodi da će kupci aktuelnog I-Pacea, modela koji će do sredine 2025. okončati životni vijek, dobiti poseban adapter kako bi se automobil mogao napajati na Teslinoj Supercharger punionici. To će se desiti već iduće godine. Inače, Tesla je nedavno instalirala 50.000-tu punionicu u Kaliforniji i tako postala kompanija sa najvećom mrežom punionica na svijetu.

Na kraju, neće samo Jaguar koristiti NACS standard punjenja za svoje električne modele koji se prodaju u Sjevernoj Americi. Čak će i Land Rover usvojiti ovaj standard nakon što lansira nove električne modele. Prethodno je japanska Honda takođe potvrdila instalaciju Teslinih NACS konektora.