Impresivan domet
9

Hyundaijev SUV na vodik postavio svjetski rekord

D. B.
Hyundai je jedna od nekoliko kompanija koje proizvode automobile na gorive ćelije vodika kao alternativno gorivo, a njen SUV Nexo je postavio jedan svjetski rekord.

Nexo je trenutno jedini automobil na gorive ćelije vodika u Hyundaijevoj ponudi, ali će se to uskoro promijeniti jer se očekuje pokretanje podbrenda HTWO koji će koristiti upravo tu tehnologiju.

Kako bi dokazao svoj impresivni domet, Hyundai Nexo je krenuo na dugo putovanje te je postavio novi svjetski rekord za najveću pređenu udaljenost s jednim rezervoarom vodika. Iza upravljača je bio australski reli vozač Brendan Reeves, produkcijski Nexo je krenuo iz Essendon Filedsa u Melbourneu te je prošao kroz Broken Hill i Silverton, poznatu lokaciju na kojoj je sniman film "Mad Max 2: The Road Warrior".

Nexo je prešao 887,5 kilometara s jednim rezervoarom te nadmašio svog istoimenog prethodnika koji je uspio preći 721 kilometar. Za putovanje je bilo potrebno 13 sati i 6 minuta pri prosječnoj brzini od 66,8 km/h, a Nexo je potrošio 6,26 kg vodika te pročistio 449.100 litara zraka dovoljnog za dnevno disanje 33 osobe.