Sve strožije restrikcije
6

Hyundai više neće razvijati dizelske motore

D. B.
Kompanija Hyundai ne namjerava nastaviti razvoj novih dizelskih motora, ali će postojeći biti unaprijeđeni.

Automobilska industrija se okreće elektrifikaciji zbog sve strožijih restrikcija koje se odnose na emisiju gasova, a to najviše utječe na dizelske motore.

Nakon afere Dieselgate s Volkswagen Grupom u centru pažnje proces nestajanja dizelskih motora je ubrzan iako su još uvijek relativno popularni u Evropi. Ipak, prodajni rezultati pokazuju da su hibridi i električni automobili popularniji od dizela.

Zbog toga nije iznenađenje što Hyundai odustaje od razvoja novih dizelskih motora, odnosno, južnokorejska kompanija je zaustavila razvoj u drugoj polovini prošle godine. Dakle, novih dizelskih motora neće biti, ali će se trenutna ponuda dizela ipak unapređivati u narednim godinama. To znači da će proći još neko vrijeme dok Hyundai u potpunosti ne eliminiše "dizelaše".

Što se tiče benzinskih motora, oni ostaju relevantni jer Hyundai planira proizvoditi hibride i plug-in hibride u godinama koje dolaze. Zbog toga će "benzinci" još dugo živjeti, a inžinjeri ih uspijevaju učiniti efikasnijim i tako zadovoljiti zakone.

Sredinom desetljeća će na snagu stupiti Euro 7 norma, tako da se svi proizvođači na Starom kontinentu moraju pripremiti za njih. U međuvremenu se radi i na pripremmi za neizbježnu eru električnih automobila, što traži velike investicije u nove platforme.

Hyundai je najavio da će do 2025. godine imati 23 potpuno električna modela, a taj električni val najavljuje model Ioniq 5.

Kia također priprema električne automobile, a isto se očekuje i od luksuznog brenda Genesis.