Još jedan korejski SUV
0

Hyundai Veracruz dolazi u BiH

Sarajevo-x.com
Hyundai Auto BH najavljuje novi model u ponudi na tržištu Bosne i Hercegovine. Riječ je o luksuznom SUV-u Veracruz koji će biti predstavljen u novembru, kada bi trebala početi i prodaja.

Veracruz koji je razvijen pod kodnim imenom EN tokom perioda od 26 mjeseci i s troškovima od približno 222 miliona dolara, postavio je nove standarde u performansama i uglađenosti u ponudi Hyundaija. Njegove zaobljene i elegantne linije s koeficijentom otpora zraka od 0.35, osmišljene su u Hyundaijevom centru za dizajn i razvoj u kalifornijskom gradu Irvine, kako bi se osigurao što veći uspjeh u Sjedinjenim Državama.

Hyundai Veracruz pogonjen je V6 dizelskim motorom od 240 KS pri 3800 o/min i najvećim okretnim momentom od 460Nm u području od 1700-3500 okr/min. Uz ovog dizelaša spregnut je i 6-brzinski automatski mjenjač koji je ujedno i prvi Hyundaijev 6-brzinski mjenjač.

Ovaj model posjeduje posljednje standarde po pitanju aktivne i pasivne sigurnosne opreme, što između ostalog uključuje ESC (Electronic Stability Control), ABS (Anti-lock Braking System), kao i EBD (Electronic Brake-force Distribution). Zračni jastuci i zavjese, aktivni nasloni za glavu, kompaktna čelična karoserija konstruisana s naglaskom na sigurnost, LED stražnja svijetla i xenonska prednja svijetla visoko intenzivne rasvjete zaokružuju sigurnosni paket. Također, inženjeri su pri razvoju Veracruza pokušali postići utisak vožnje klasičnih limuzina. Kako bi postigli taj standard, posebno su prilagodili McPherson prednji ovjes sa spiralnim oprugama i L poprečnim ramenima, koja su optimalno postavljena kako bi pružila osjećaj upravljanja i poboljšanu dinamičku kontrolu.

S bogatom standardnom opremom i korisnim dodacima, Hyundai Veracruz će zasigurno postati ozbiljan konkurent etabliranim nositeljima ovog segmenta. Rekordni prodajni rezultati Veracruza u SAD-u predstavljaju dovoljan razlog za visoka očekivanja kako na tržištu Evrope, tako i na bh. tržištu.