Spreman za proizvodnju
39

Hyundai predstavio koncept električnog letećeg taksija

D. B.
Kompanija Hyundai i njen odjel Supernal su na CES-u predstavili koncept svog drugog električnog vozila s vertikalnim polijetanjem i slijetanjem (eVTOL).

Riječ je o konceptu S-A2 koji je evolucija prvobitnog s oznakom S-A1, koji je predstavljen na CES-u 2020. godine. Ovaj koncept je evoluirao u formu spremnu za proizvodnju te otkriva vizuju Hyundaija i Supernala za budućnost zračne mobilnosti.

S-A2 ima osam propelera koji se mogu naginjati te može dostići brzinu od 193 km/h. Maksimalna visina leta iznosi 457 metara. Iz Hyundaija kažu da će njegovi produkcijski eVTOL leteći taksiji u početku biti dizajnirani za kratka putovanja od 40 do 64 kilometra, čime će najviše odgovarati gradovima gdje kratka putovanja mogu trajati veoma dugo. Kako bi se osiguralo da ne smeta stanovnicima, rotori S-A2 stvaraju buku od samo 65 dB prilikom polijetanja te 45 dB tokom leta. To znači da je otprilike glasan kao perilica suđa.

Supernal navodi da je Hyundaijev doprinos u procesu dizajna bio izuzetno važan i koristan. Unutrašnjost sadrži četiri sjedišta za putnike, a ona se jasno razlikuju od sjedišta namijenjenog pilotu. Napravljena su od materijala iz avioindustrije koji apsorbuju energiju, a sve u svrhu sigurnosti.

Gledajući dizajn, jasno je da S-A2 nije baš konvencionalni leteći automobil. Primarno je dizajniran za zračni transport, a za polijetanje i slijetanje će koristiti takozvane vertiporte. Na ovim lokacijama će se primati i dovoziti putnici, nakon čega će oni nastavljati putovanje ka svojim konačnim destinacijama.

Koncept nije trenutno operativan za putničke letove, no na parkingu u okviru Las Vegas Convention Centera je moguće iskusiti simulirani let iznad Los Angelesa.

Finalna verzija eVTOL-a će biti spremna za tržište 2028. godine.