Stiže u Frankfurt
15

Hyundai objavio prvu skicu modela i10

D. B.
Hyundaijev najmanji automobil u Evropi dobija treću generaciju koja će biti predstavljena na Sajmu automobila u Frankfurtu u septembru, a kompanija je objavila prvu zvaničnu skicu.

Iz Hyundaija tvrde da se radi o potpuno novom automobilu, ali je preoptimistično očekivati da će nalikovati na ono što možemo vidjeti na skici. Atraktivna skica definitivno pretjeruje s dizajnom automobila koji izgleda kao neki snažni hatchback s ogromnim naplacima.

Postoji nada da će produkcijski automobil zadržati neke agresivne linije, ali prema izgledu prototipa viđenog tokom testiranja, ne treba očekivati previše. Automobil je dizajniran, razvijen te se proizvodi u Evropi, a dobio je nešto širu rešetku hladnjaka koja podsjeća na onu koju imaju Aston Martinovi automobili. U uglovima rešetke su dnevna svjetla baš kao što je slučaj s odlazećim modelom.

Prilično veliki usisnici zraka u obliku trougla sugerišu da se ispod haube nalazi snažan motor, ali ako se Hyundai ne odluči za N verziju modela i10, to će zapravo biti mali i ekonomični motori namijenjeni automobilu iz A segmenta.

Detalja o automobilu je malo, ali se zna da će imati Android Auto i Apple CarPlay povezivost, podršku za bežično punjenje smartphonea i kameru za pomoć pri kretanju unazad. Također, očekuje se bogata sigurnosna tehnologija uključujući sisteme za održavanje vozila u traci, upozorenje na pažnju vozača, automatska duga svjetla te sistem za sprečavanje sudara koji će ispred automobila detektovati saobraćaj i pješake.

Vezani članci