Važno partnerstvo
0

Hyundai Motor Group i Audi partneri u razvoju tehnologije gorivih ćelija

Klix.ba
Hyundai Motor Group i AUDI AG potpisali su višegodišnji ugovor o licenciranju patenata, koji pokriva široki raspon komponenti i tehnologija za električna vozila (FCEV). Ovim partnerstvom, peti po veličini svjetski proizvođač automobila i njemačka premium marka, zajednički će sudjelovati u razvoju FCEV-a,a sve s ciljem kako bi automobilska industrija išla u smjeru održive budućnosti.

Potpisanim ugovorom obuhvaćeni su članovi Hyundai grupacije, KIA Motors kao i matična kompanija Audija, Volkswagen AG. Svi oni, podjednako će moći koristiti licencirane patente nastale u narednim godinama. Trajanje ugovora nije objavljeno.

Ovim sporazumom predviđen je zajednički pristup komponentama gorivih ćelija, a kao prvi korak, Hyundai Motor Group će svojim kolegama u Audiju, odobriti pristup dijelovima koji se temelje na Hyundaijevom znanju i iskustvima prikupljenim iz razvoja modela ix35 Fuel Cell i NEXO.

Audi, koji je u Volkswagen grupaciji zadužen za razvoj tehnologije gorivih ćelija, moći će iskoristiti i bit će im dostupni svi dijelovi FCEV-a koje do sada razvio Hyundai. Hyundai Motor Company, je prvi svjetski proizvođač automobila koji još 2013. godine krenuo u masovnu proizvodnju automobila na gorive ćelije. U ponudi su SUV modeli koji se trenutno prodaju u 18 zemalja širom svijeta.

"Ovaj sporazum je još jedan primjer Hyundaijeve snažne predanosti stvaranju održive budućnosti. S vozilima na vodik, mi istovremeno mislimo na zdravlje i živote naših kupaca jer ovo je najbrži put do stvarnog svijeta bez štetnih emisija “, rekao je Euisun Chung, potpredsjednik Hyundai Motor Company. "Uvjereni smo da će partnerstvo Hyundai Motor Group i Audija uspješno pokazati viziju i prednosti FCEV-a u globalnom društvu".

"Gorive ćelije su najzahtjevniji način električne vožnje pa su samim tim i vrlo dragocjena imovina u našem tehnološkom portfoliju za budući razvoj mobilnosti bez štetnih emisija", rekao je Peter Mertens, Član uprave za tehnički razvoj u AUDI AG. "U našem razvoju FCEV-a, udružujemo snage s jakim partnerima kao što je Hyundai. Za proboj ovakvih tehnologija, saradnja je najbolji način za razvoj inovacija, a uz to donosi i povoljnu raspodjelu troškova ".

Hyundai Mobis je osnovan 2017. godine i prva je kompanija u svijetu koja je uspostavila integrisani sistem proizvodnje za osnovne komponente FCEV-a. Tvornica je smještana u gradu Chungju, Južna Koreja, i trenutno ima kapacitet proizvodnje od 3000 modula punjenja gorivih ćelija (PFC) godišnje. PFC moduli sastoje se od spremnika goriva, pogonskih motora, elektroničkih komponenti i opskrbnih jedinica s vodikom. Mobis ima mogućnost da poveća kapacitet proizvodnje na desetine hiljada PFC modula , zavisno od potražnje i razvoja tržišta.

Duži domet vožnje i kratko vrijeme punjenja, čine vodik vrlo atraktivnim budućim izvorom energije za električnu pokretljivost. To se posebno odnosi na veće automobile, a ključni aspekti budućeg tržišnog uspjeha automobila na gorive ćelije odnose se na regenerativnu proizvodnju vodika i uspostavu adekvatne infrastrukture.

Hyundai Motor Group vodeći je korištenju FCEV-a,a cilj je dodatno ga unaprijediti i dokazati njegove prednosti u odnosu na tradicionalna vozila s obzirom na njegovu sigurnost, pouzdanost i raspon. Grupa dodatno jača svoje globalno vodstvo s potpuno novim SUV modelima pogonjenim na vodik.NEXO, s poboljšanim rasponom i smanjenom potrošnjom goriva. dolazi s motorom od 120 kW ,što je 20% više od modela Tucson Fuel Cell (poznat pod imenom ix35 Fuel Cell). NEXO je izgrađen na novoj platformi gorivih ćelija, koja mu daje veću snagu i bolju dinamiku vožnje od ranijih generacija FCEV modela.

Vezani članci