Najprostraniji
7

Hyundai Kona: Još jedan crossover u B segmentu

Klix.ba
Hyundaijev crossover B segmenta nastao je na potpuno novoj platformi i sa sobom donosi najprostraniju putničku kabinu i nekoliko dizajnerskih detalja koji nisu "posuđeni" s nekog od ostalih modela južnokorejske automobilske kompanije.

Zanimljivo dizajniran model Kona svoje će mjesto pod suncem tražiti među sve brojnijim crossoverima B segmenta u koji je dan ranije stigao i Citroënov model C3 Aircross.

S horizontalno razdvojenim kućištima LED svjetala, plastičnim "oklopom" koji je nezaobilazan zaštitni znak crossover društva i dvobojnom kombinacijom podignute karoserije, Kona će kupcima u Sjedinjenim Državama biti ponuđena s dva četverocilindarska benzinska motora, uz koje će biti ponuđeni pogoni preko prednje i preko obje osovine.

Slabiji dvolitarski atmosferski motor nudit će 149 KS, a za prijenos snage zadužen je 6-stepeni automatski mjenjač. Tako motorizovana Kona od 0 do 100 km/h stiže nakon 10 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 194 km/h.

Snažniji 1,6-litarski četverocilindarski turbo benzinski motor (T-GDI) razvija 177 KS, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon 7,7 sekundi i 210 km/h. Prijenos snage povjeren je 7-stepenom automatskom mjenjaču s dva kvačila.

Za kupce u Evropi Hyundai je pripremio i litarski 3-cilindarski turbo benzinski motor sa 120 KS, a u ponudi će biti i 1,6-litarski četverocilindarski turbodizelski motor.

Postepeno uvođenje modela na evropska tržišta očekuje se već od narednog mjeseca, a na platformi Kone uskoro će se pojaviti i sestrinski crossover model KIA Stonic.