auto
3

Hyundai i20 WRC spreman za novu sezonu

Klix.ba
Kompanija Hyundai je u svojoj bazi u Alzenauu u Njemačkoj predstavila Hyundai i20 WRC, koji će se takmičiti sljedeće godine u WRC šampionatu.

WRC model je baziran na produkcijskom modelu i20, a prošao je zahtjevan program testiranja kako bi bio spreman za prvu utrku u novoj sezoni, koja se u januaru vozi u Monte Carlu.

Iz Hyundaija je saopćeno da i20 WRC ima novi stražnji i prednji spojler, čime je poboljšan izgled i hlađenje. Osim toga, poboljšan je ovjes, a šasija je dosta kruća.

Nazvan New Generation i20 WRC, automobil posjeduje 1,6-litarski turbo motor koji kontroliše Magneti Marelli SRG ECU jedinica. Ovaj motor isporučuje 300 KS pri 400 Nm obrtnog momenta na sva četiri točka preko šestostepenog sekvencijalnog mjenjača. Dok se bude kretao po šljunku, automobil će imati 15-inčne naplatke s Michelin Latitude Cross gume, dok će na asfaltu koristiti 18-inčne naplatke sa Michelin Pilot Sport gumama.

Hyundai je potvrdio da će vozačku postavu činiti Thierry Neuville, Dani Sordo i Hayden Paddon tokom 14 utrka koliko je planirano za narednu sezonu WRC-a.