Spreman za Evropu
0

Hyundai Genesis Coupe

Sarajevo-x.com
Hyundaijeva prekretnica u segmentu sportskih automobila, Genesis Coupe, koji je na tlu SAD-a već prikupio vrlo pozitivne početne utiske, mogao bi doći na tržišta Evrope, te u početnoj količini ispitati zainteresovanost za ovakvim modelom.

Naime, imidž Hyundaija i njegovih sportskih modela u Evropi nikada nije bio na visokom nivou, te je jedino po čemu su se isticali među snažnijom, bržom i kvalitetnijom konkurencijom bila cijena. Sada bi se to trebalo promjeniti, pogotovo nakon što je sa modelima nove „i“ generacije ovaj proizvođač pokazao da napreduje velikim koracima. Tako je sa novim Genesis Coupeom koji nema skoro nikakve dodirne osobine sa do sada poznatim Coupeom Hyundai naumio ugroziti već priznate sportske automobile, prije svega Nissana 350Z.

Upravo zbog toga, u Hyundaiju su odlučili da je za njihov imidž izuzetno važno plasirati barem određeni broj novog Genesisa u Evropi. Tako će ovaj atraktivni kupe sa zadnjim pogonom biti ponuđen u dvije verzije, sa slabijim i ekonomičnijim motorom, i moćnijim V6 motorom koji obezbjeđuje performanse dostojne izgleda ovog automobila. Dvolitreni četverocilindarski motor sa prednabijanjem zraka isporučivati će 210 KS, dok će 3,8-litarski V6 sa 310 KS biti pravi izbor, pogotovo ako ga se upoređuje sa Nissanom 350Z.

Za sada je poznato da će Hyundai, za početak, u Evropi plasirati oko 1.000 primjeraka svog Genesis Coupea, a ističe se da će imati fiksnu cijenu id 25.000 eura, što je značajno manje od uporedivog 350Z koji košta oko 38.000 eura. Za sada nije poznato kada će tačno početi prodaja Genesis Coupea u Evropi, mada nije isključeno da će evropsku premijeru možda imati na predstojećem sajmu automobila u Ženevi.