Svjetski reli šampionat
4

Hyundai drugi put zaredom osvojio WRC

E. Z.
Hyundai Motorsport je potvrdio svoju drugu uzastopnu titulu u poretku konstruktora sa osvajanjem dva podijumska mjesta u Monzi. Ott Tanak je završio na drugom mjestu tokom vikenda, a Dani Sordo kao treći.

U jednom od najzahtjevnijih relija ove sezone sa vlažnim i uglavnom zimskim uslovima ekipa Hyundai Motorsport osvojila je 33 boda te tako osigurala drugu zaredom titulu šampiona u poretku konstruktora.

Tokom cijelog relija poredak se mjenjao iz etape u etapu, učinivši tako dramatičnim i uzbudljivim kraj sezone koja je bila vrlo upitna i ugoržena zbog pandemije koronavirusa.

Tänak i suvozač Martin Järveoja zauzeli su drugo mjesto već u početku relija, da bi tokom relija mijenjali pozicije sa Sordom i Carlosom del Barriom. Iako nijedna posada nije forsirala tempo na kraju su ipak Estonci imali oštriji tempo i završili ispred svojih španjolskih kolega.

Tokom prisilne blokade, dok se svijet kolektivno borio protiv pandemije, Hyundai Motorsport ekipa je ubrzano radila na pripremama za nastavak sezone. Kad se sezona nastavila na potpuno novom reliju Estonija, prednost su iskoristili domaćini Tänak i Järveoja, koji su vodili rezultatom 1-2 pred kolegama Craigom Breenom i Paulom Nagleom. Nakon toga Hyundai Motorsport nastavio je pokazivati ​​impresivan tempo na iznimno oštrim makadamskim etapama Relija Turske, dodajući još jedan reultat sa dva mjesta na pobjedničkom postolju.

Predsjednik Hyundai Motorsport GmbH, Scott Noh, je rekao: “Kakva utrka za kraj sezone! Ovo je bilo uzbduljivo i odgovarajuće finale koje nas je testiralo sve do Power Stage brzinca. U Hyundaiju smo ponosni što smo završili kao pobjednici u poretku konstruktora drugu godinu uzastopno. Ovaj rezultat je još jedan bitan temeljni moment za Hyundai Motor kompaniju, posebno ukoliko uzmemo u obzir sa čim smo se sve suočili tokom sezone. Svu našu energiju smo dali u ovoj sezoni, te se zahvaljujem svakom članu Hyundai Motorsport tima pojedinačno i globalno Hyundai zajednici za podršku. Mi se radujemo svjetlijim danima i još većem uspjehu u 2021. godini.”

Glavni vođa tima Andrea Adamo je prokomentarisao: “Monza je emotivna za mene i vraća mi sjećanja na mnogo ličnih momenata. Od dolaska u srijedu, imao sam mnogo emocija u mojoj duši. Bila je ovo teška godina; znamo koliko samo borbe je bilo u svijetu i ja sam se morao uvjeriti da moj tim dobije podršku tokom iste. Zaista je lijep i trenutak za pamćenje naš dolazak u Monzu i osvajanje naše druge titule. Ovo je rezultat koji ćemo podijeliti sa cijelom organizacijom i njihovim porodicama, kao i sa našom ekipom. Svaki član tima nevjerojatno je naporno nastojao izvući maksimum iz situacije i poboljšati našu izvedbu. Snažno smo započeli u Monte Carlu - uistinu poseban trenutak za sve nas - a otkako smo se vratili nakon ljeta, bili smo vrlo konkurentni. Znali smo da moramo maksimalno iskoristiti ograničene događaje i vratili smo se na vrh prvenstva na temelju zasluga, performansi, ustrajnosti i marljivog rada. Ponosan sam što sam vodio tako nevjerojatan tim i vijorio Hyundaijevu zastavu u automobilskom sportu. Zahvaljujem FIA-i i promotoru WRC-a na njihovim naporima ove godine u teškim okolnostima."