auto
0

Honda obustavlja proizvodnju Insighta

FENA
Honda je objavila kako će u septembru obustaviti proizvodnju Insighta, svojeg prvog vozila na hibridni pogon. Insight se na tržištu pojavio 1999., kao prvi velikoserijski hibridni automobil u SAD-u.

Za razliku od megapopularnog Priusa, koji je u svojoj prvoj generaciji predstavljen u Japanu još 1997., Insight je bio malen automobil, male nosivosti, primao je samo dva putnika i nije bio osobito atraktivan.

Honda ga je doživljavala kao 'Halo' model, a ne kao automobil koji će se prodavati u velikim volumenima. Takvi su bili i rezultati – od njegova predstavljanja 1999. do 1. svibnja 2006. prodano je jedva 13.484 jedinica.

Prošle godine zabilježena je prodaja oko 650 Insighta, dok je u prva četiri mjeseca 2006. prodano samo njih 320. Nisu stoga u američkom tisku rijetki naslovi poput 'Honda ubija Insight - deseci tuguju'. Usporedbe radi, u prva četiri mjeseca ove godine prodano je čak 30.757 Priusa.

Kraj Insighta znači početak novog Hondinog hibrida, koji će biti manji od Civica, no neće se pojaviti do 2009. Novi će model prema riječima Hondinog CEO-a Takea Fukuija biti prikladan za obiteljske potrebe, a koštat će manje od Civica Hybrid. Zasad neimenovana Hondina hibridna prinova proizvodit će se u Suzuki, a tvrtka planira prodaju od oko 200.000 jedinica, od čega 100.000 u SAD-u.