auto
0

Hoće li se Dodge Viper ACR vratiti na Nordschleife?

Piše: E. T.
Zanimljivu kampanju prikupljanja novca pod nazivom GoFundMe pokrenuli su vlasnici Dodge Vipera koji misle da legendarni američki sportski automobil, čija proizvodnja prestaje ove godine, može i mora imati bolje vrijeme kruga na stazi Nürburgring Nordschleife.

U američkoj asocijaciji koja okuplja vlasnike Dodge Vipera došli su na ideju da prikupe 159.000 dolara koliko je, prema preliminarnim procjenama, dovoljno da aktuelni Viper ACR pokuša popraviti vrijeme kruga na stazi Nordschleife (07:12.13) koje je 2010. godine ostvario tadašnji model Viper SRT-10 ACR.

Iako nema mnogo vlasnika Vipera koji misle da Viper ACR u svom posljednjem pokušaju na Nürburgringu može izbiti ispred Porschea 918 Spyder (6:57.00), mnogo je onih koji su uvjereni da mu se legendarni američki sportski automobil može značajno približiti i tako iza sebe usput ostaviti nekoliko izvrsnih automobila koji su ga, zajedno s Porscheom, vremenom potisnuli s Nordschleife trona na kojem je neko vrijeme boravio. Ne, "cestovne" automobile iz britanskog Radicala ni ovaj put ne uzimamo u obzir.

Iznos od 159.000 dolara trebalo bi da bude dovoljan za transport (dva) automobila iz Sjedinjenih Država koje će besplatno ustupiti poznati prodavac Vipera iz Teksasa, iznajmljivanje staze i angažman vozača (ili vozačice) koji čuveni "zeleni pakao" ima u malom prstu.

Ako sve bude išlo prema planu, Viper ACR svoj će posljednji nastup na Nordschleife stazi imati u aprilu, a pored značajno unaprijeđene aerodinamike u borbi protiv štoperice svakako će pomoći i strašni 8,4-litarski V10 motor koji u svom posljednjem izdanju raspolaže sa više od 650 KS i 813 Nm najvećeg obrtnog momenta.