Mjere smanjenja troškova
12

Hoće li i Alpine A110 biti među žrtvama pandemije koronavirusa?

E. L.
Renault će krajem maja objaviti mjere za reduciranje troškova koji su posljedica pandemije koronavirusa, a u dobro obaviještenim krugovima spominje se i zatvaranje tvornice u kojoj se proizvodi sportski Coupé Alpine A110.

Poput mnogih drugih proizvođača automobila i u Renaultu traže načine na koje će koliko-toliko ublažiti finansijske posljedice nastale pandemijom koronavirusa, a u francuskoj automobilskoj kompaniji iz alijanse koju čine Nissan i Mitsubishi za nekoliko dana objavit će mjere za reduciranje troškova i izlazak iz krize.

Nakon ranije odluke da se iz ponude izbace modeli Espace, Talisman i Scenic, nezvanično se spominje da će Renault zatvoriti i tvornicu u francuskom gradiću Dieppe u kojoj oko 400 zaposlenih radnika podbrenda Alpine proizvodi dugo čekani sportski Coupé A110.

I dok optimisti misle da će se Alpine A110 proizvoditi na drugom mjestu, mnogo je više onih drugih koji tvrde da će okretni aluminijski Coupé nakon samo tri godine od početka proizvodnje na kraju otići u prijevremenu penziju. Podlogu pesimistima dala je i nedavna izjava gospođe Clothilde Delbos koja je od kraja prošle godine na čelu Renaulta.

"U neminovnom rezanju troškova koje bi nam trebalo uštedjeti dvije milijarde eura ne može biti emocija i privilegovanih modela, a proizvodnja malih serija u sadašnjoj situaciji nema previše smisla“, rekla je Delbos. Sudbina Alpine A110 bit će poznata 28. maja.