Iz 1939. godine
0

Hitlerov Mercedes na aukciji u Arizoni

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Luksuzni Mercedes iz 1939. godine koji je nacistički vođa Adolf Hitler koristio za putovanja po Njemačkoj bit će ponuđen na aukciji u Arizoni narednog mjeseca.

Osim što je nekada bio Hitlerov automobil, ta limuzina je jedna od samo četiri napravljene ovog modela – Mercedes-Benz 770K Grosser, poznatog i kao supermercedes.

S motorom zapremine 7,7 litara, sposobnim da razvije 160 kilometara na sat, automobil je bio moćni propagandni simbol Trećeg rajha, u kojem se Hitler često vozio stojeći na prednjem sjedištu tokom mitinga.

Kategorizovan kao historijski najznačajniji automobil ikada ponuđen na javnu prodaju, impozantni kabriolet sa četvoro vrata bit će ponuđen na aukciji u Scottsdaleu 17. januara.

Vozilo, koje je nekada na sebi imalo registarsku tablicu IA 148461, korišteno je, između ostalog, u pobjedonosnoj paradi kroz Berlin nakon zapanjujuće pobjede nad Francuskom i za Hitlerovu posjetu italijanskom diktatoru Benitu Musoliniju.

Krajem rata je pao u ruke američkih snaga u Francuskoj, koje su ga, očigledno ne znajući za njegovo porijeklo, uvrstile u vojni vozni park.

Nakon rata je kratko bio u privatnom vlasništvu u Belgiji, a onda je prebačen u SAD, u Grinvil, u Biro veterana u Sjevernoj Carolini. Korišten je u vojnim paradama.

Početkom 2000-ih, prodat je evropskom kolekcionaru, a 2009. godine ruskom milijarderu. Američki mediji pišu da bi na aukciji mogao da dostigne nekoliko miliona dolara, prenosi RTS.