Imat će oko 1.000 KS
35

Hiperautomobil Lotus Type 130 će biti predstavljen 16. jula

Klix.ba
Kompanija Lotus će na ekskluzivnom događaju predstaviti svoj potpuno novi električni hiperautomobil.

Radi se o električnom hiperautomobilu Lotus Type 130 koji će biti predstavljen 16. jula na događaju u Londonu. Ovo je prvi potpuno novi model britanske kompanije u posljednjih deset godina te nagovještava njen preporod pod krilom novog vlasnika, kineskog automobilskog giganta Geelyja.

Lotus je potvrdio da je za Type 130 zainteresovano nekoliko stotina potencijalnih kupaca koji su se javili nakon što je projekt najavljen na Sajmu automobila u Šangaju održanom ranije ove godine. Proizvodnja će biti ograničena na 130 primjeraka, a svi će biti proizvedeni u sjedištu kompanije u Hethelu u Norfolku.

Britanska kompanija je ovim povodom objavila teaser video.

"Type 130 će biti naš najdinamičniji automobil u historiji. Označit će prekretnicu za naš brend jer će pokazati šta možemo napraviti i šta se može očekivati u budućnosti", izjavio je direktor Lotusa Phil Popham za autoexpress.co.uk.

Vjeruje se da će Type 130 biti prvi zajednički projekt Lotusa i Williamsa, dvije kompanije koje su u januaru ozvaničile "strateško tehničko partnerstvo" te navele da će istraživati "napredne tehnologije pogona" s naglaskom na električni pogon.

Lotus će imati pristup Williamsovim baterijama i električnim motorima tako da ih neće morati posuđivati od drugih Geelyjevih brendova poput Polestara. Očekuje se da će motor razvijati 1.000 KS.