Košta 1,25 miliona funti
32

Hilton & Moss ponosno pokazao restaurirani Mercedes-Benz 300SL Roadster

D. B.
Kompanija Hilton & Moss, koja se bavi restauracijama starih automobila, predstavila je svoj novi projekt, a to je fantastični Mercedes-Benz 300SL Roadster.

Riječ je o rijetkom i skupocjenom automobilu s bogatom historijom, koji je ponuđen na prodaju po cijeni od 1,25 miliona funti.

Model 300SL Roadster se smatra prvim istinskim "superautomobilom" na svijetu, a nastao je na osnovu Mercedesa W194 iz endurance utrka koje su se vozile pedesetih godina prošlog stoljeća. Taj automobil je pobijedio na Le Mansu i Nurburgringu, a osvojio je i utrku Carrera Panamericana.

Max Hoffman, poznati američki uvoznik luksuznih američkih automobila, pomislio je da bi cestovna verzija bila sjajna stvar te je uvjerio kompaniju Mercedes-Benz da je proizvede. Njemački gigant je to učinio i ugradio 3,0-litarski 6-cilindrični motor, koji je isporučivao 228 KS na stražnje točkove. Taj motor je omogućavao automobilu ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 8 sekundi te da dostigne maksimalnu brzinu od 225 km/h, što su pedesetih bile sjajne performanse.

Automobil prikazan na fotografijama je svoj život započeo u SAD-u, a potom je boravio u Velikoj Britaniji i Kanadi. Prethodni vlasnik se odlučio na potpunu restauraciju automobila na koju su stručnjaci kompanije Hilton & Moss potrošili 3.500 radnih sati. Njihov posao je uključivao rastavljanje, popravljanje originalnih panela, restauriranje unutrašnjosti, detaljno servisiranje motora, a na kraju i temeljito čišćenje te poliranje.

Riječi su zaista suvišne.