Groblja četverotočkaša
123

Hiljade napuštenih električnih automobila trunu na poljima u Kini

D. B.
Kina se razvila u globalnu silu kada je riječ o proizvodnji i prodaji električnih automobila, no čini se da postoji i tamna strana ovog uspjeha. Video objavljen na servisu YouTube prikazuje ogromna polja na kojim se nalaze hiljade napuštenih kineskih električnih vozila.

Među automobilima su primjerci modela Geely Kandi K10, Neta V i BYD e3, koji su parkirani u jednom od distrikata Hangzhoua, glavnog grada provincije Zhejiang na istoku Kine. Prizori su pomalo i jezivi, posebno jer je bijela boja prekrivena slojevima prašine, dok su gume djelomično pokrivene travom. Unutrašnjost je praktično u fabrički savršenom stanju jer su na sjedištima najlonske zaštite, dok se ekrani još uvijek sijaju.

Svi automobili imaju registarske oznake, a youtuber Winston Sterzel, čovjek koji je podijelio video snimljen dronom, tvrdi da kineski proizvođači električnih automobila registruju vozila i tvrde da su ih prodali kako bi pokazali veće brojke i dobili subvencije od vlade.

"Inventar BYD-a poplavljen, 600 automobila čeka na obradu", stoji u jednom natpisu.

U povezanom videu, obrazac za registraciju otkriva veličinu parcele na kojoj se nalazi višak zaliha automobila ostavljenih da trunu. Veličina terena iznosi više od 15.000 kvadratnih metara, a priroda imanja je "komercijalno poslovanje".

Atlantic je pisao o sličnim incidentima iz 2018. godine u Šangaju, najvećem kineskom gradu i globalnom finansijskom centru, ali je ovog puta bila riječ o biciklima. Nakon što je dijeljenje bicikala dostiglo vrhunac u Kini 2017. godine, ponuda je znatno nadmašila potražnju, a rezultat su bile hrpe viškova bicikala jarkih boja.

Sličnu sudbinu su možda doživjeli napušteni automobili, jer postoji mogućnost da zapravo pripadaju propalom servisu za dijeljenje automobila pod nazivom Microcity, koji je posjedovao hiljade primjeraka modela Kandi 11. Brojni biznisi bazirani na iznajmljivanju automobila propali su u Kini, tako da to može objasniti postojanje ovakvih "grobalja automobila".

Neki snimci su stari i dvije godine, a lokalni mediji navode da napušteni automobili potiču iz 2019. godine. Ipak ima i onih iz 2021. godine. Trenutno stanje "groblja automobila" nije poznati, kao ni odgovor na pitanje da li su neki automobili "vraćeni u život".