Zbog visokih troškova
32

Hertz prodaje 20.000 električnih automobila i mijenja ih modelima s konvencionalnim pogonom

D. B.
Kompanija Hertz je saopćila da prodaje oko 20.000 električnih automobila iz svoje američke flote, koja čini oko trećine ukupnog broja električnih automobila njene globalne flote.

Kao razlog odluke o prodaji električnih automobila navode se "troškovi povezani sa sudarima i štetom, primarno vezani za električne automobile, koji su ostali visoki" u posljednjem kvartalu. Hertz je stoga odlučio da smanji svoju EV flotu te da investira dio prihoda u kupovinu vozila koja pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem.

"Kompanija očekuje da će na ovaj način bolje uravnotežiti ponudu i očekivanu potražnju za električnim vozilima. Ovo će omogućiti kompaniji da eliminiše nesrazmjeran broj najma niže marže te da smanji troškove štete povezane s električnim vozilima", dodaje se u saopćenju.

I ranije su postojali znakovi da je Hertz napravio grešku velikim ulaganjem u električna vozila u posljednjih nekoliko godina. Poznato je da je 2021. godine objavljena informacija o narudžbi 100.000 Teslinih električnih automobila, a u aprilu naredne godine je Hertz otkrio planove o kupovini 65.000 Polestarovih električnih vozila u periodu od pet godina.

Međutim, u oktobru 2023. godine je kompanija saopćila da "usporava" planove koji se odnose na elektrifikaciju njene flote. U to vrijeme je direktor Stephen Scherr rekao da električna vozila koštaju Hertz "dvostruko više kada je riječ o popravci štete u odnosu na konvencionalna vozila sa SUS motorima".

Tesla trenutno prodaje više od 700 električnih automobila putem svoje internet stranice namijenjene polovnim vozilima. Većinu među njima čine primjerci Modela 3 i Modela Y.