Električni automobil
9

Henrik Fisker će u augustu predstaviti rivala Teslinom Modelu S

Klix.ba
Poznati dizajner automobila Henrik Fisker je najavio da će predstaviti električni automobil 17. augusta.

Automobil nazvan Fisker EMotion će biti konkurent Teslinom Modelu S, a njegov domet s jednim punjenjem baterije će iznositi oko 650 km. Poznato je da će automobil moći ubrzati do 260 km/h, a proizvodit će ga Fiskerova kompanija Fisker Inc.

Fisker je ranije rekao da planira koristiti novu bateriju koju razvija odjel njegove kompanije pod nazivom Fisker Nanotech. Te baterije koriste grafenske superkondenzatore umjesto tradicionalnih litij-jonskih baterija.

Ovaj automobil će biti samo početak, jer Fisker namjerava proizvesti i pristupačniji automobil koji će biti jeftiniji od Chevyjevog Bolta i Teslinog Modela 3, koji koštaju 36.200 i 35.000 dolara.

U prednjem dijelu automobila će se nalaziti radar i kamera, koji će u budućnosti omogućiti autonomnu vožnju. Fisker je rekao da se udružuje s jednom kompanijom koja razvija tehnologiju za samovozeće automobile, ali njeno ime nije otkrio.

Dizajner trenutno proizvodi svoj superautomobil Force 1 u saradnji s kompanijom VLF Automotive. On je poznat po tome što je dizajnirano neke od ikona automobilske industrije, kao što su BMW Z8 i Aston Martin DB9.