Košta 3 miliona dolara
6

Hennessey predstavio Venom F5 Roadster, "najbrži kabriolet na svijetu"

D. B.
Kompanija Hennessey je na Monterey Car Weeku predstavio svoj novi superautomobil.

Riječ je o modelu Venom F5 Roadster za koji iz Hennesseyja tvrde da je "najbrži i najsnažniji kabriolet na svijetu". Renderi su se pojavili još 2019. godine, no tek sada je zablistao pred olima javnosti.

Superautomobil pokreće 6,6-litarski twin-turbo V8 motor koji razvija 1.817 KS i 1.617 Nm obrtnog momenta, a koji je uparen sa sedmostepenim poluatomatskim mjenjačem.

Iz Hennesseyja tvrde da Venom F5 Roadster može dostići brzinu od 483 km/h, dok je prethodni Venom GT Spyder trenutno vlasnik rekorda za najbrži kabriolet na svijetu s brzinom od 427,4 km/h.

Naprijed F5 Roadster izgleda identično kao coupe, a dolazi sa jednodjelnim karbonskim krovnim panelom koji se može postavljati i uklanjati. Unutrašnji dio tok panela je rpesvučen Alcantarom, a težak je svega 8 kilograma i dolazi s putnom torbom od Merino vune. Također, tu je i stalak inspirisan automobiom, koji služi za odlaganje panela u garaži.

Nazad se nalzi novi prozor od kaljenog sakla koji pruža pogled na motor. U Hennesseyju tvrde da se materijal inače koristi za mlazne motore te da može izdržati temperaturu veću od 540 stepeni.

Venom F5 Roadster je težak oko 1.406 kg, nešto teži od coupea koji "vaga" 1.360 kg. Generalno, kabrioleti su teži zbog krovnog mehanizma i dodatnih ojačanja koja su potrebna zbog izostanka krova.

Hennessey će proizvesti samo 40 primjeraka modela Venom F5 Roadster, a osnocna cijena iznosi 3 miliona dolara. Podsjetimo, osnovna cijena coupea je bila 2,1 milion dolara.