Košta 2,7 miliona dolara
12

Hennessey predstavio Venom F5 Revolution: Igračka za stazu

E. L.
Hennessey će Venom F5 Revolution publici premijerno predstaviti 15. januara na izložbi egzotičnih automobila u Majamiju (Florida).

Treća verzija ultrasportskog modela koji američka kompanija Hennessey nudi iza naziva F5 Venom Revolution svidjet će se bogatim ljubiteljima vožnje na stazi, a već je poznato da će Teksašani superbrzi 'Revo' napraviti u samo 24 primjerka.

S doradama koje uključuju drugačije podešene elemente adaptivnog ovjesa i aerodinamička rješenja karoserije s kojima će F5 Revolution imati znatno bolje prijanjanje u zavojima, kupci i dalje mogu računati na centralno smješten 6,6-litarski biturbo V8 motor "Fury“ koji razvija više od 1.840 konjskih snaga i 1.617 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na zadnju osovinu zadužen 7-stepeni automatski mjenjač.

Spomenuti potencijal u ovom slučaju pokreće samo 1.360 kilograma, a u Hennesseyu kažu da višestruko podesiv zadnji spojler pri brzini od 400 km/h osigurava 635 kilograma pritiska na zadnju osovinu. Upravljivosti će pomoći i veći promjer ultralaganih felgi na kojima su gume za korištenje samo na stazi.

Za F5 Revolution treba izdvojiti 2,7 miliona dolara. U teksaškoj kompaniji tvrde da je i prije premijernog predstavljanja već rasprodana većina od planiranih 24 primjerka.