Autoindustrija
0

GM Indija i Reva razvijaju električne automobile

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Kompanije General Motors Indija i Reva Electric Car Company najavile su danas u New Delhiju potpisivanje ugovora o saradnji na razvoju električnih automobila za indijsko tržište.

GM Indija i Reva će zajednički razvijati platforme, tehnologiju te napredne sisteme kontrole električnih vozila. Cilj im je stvoriti i ponuditi na tržištu cjenovno pristupačan mali automobil za indijske kupce.

"Iznimno nam je drago što sarađujemo s Revom, vodećom kompanijom u razvoju električnih pogonskih i kontrolnih sistema", rekao je predsjednik i izvršni direktor GM-a Indija, Karl Slym. "Usko ćemo sarađivati i s indijskom vladom koja je također postavila za svoj cilj smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima i razvoj infrastrukture za razvoj električnih vozila. Veselimo se što ćemo našim kupcima moći ponuditi na izbor nove, ekološke proizvode.“

Dvije su kompanije započele zajedničke studije o isplativosti ugradnje električnih pogona na GM-ova mala vozila. GM i Reva planiraju uskoro objaviti više detalja o vozilu te početi s proizvodnjom 2010. godine.

Chetan Maini, zamjenik predsjednika Uprave i glavni tehnolog u Revi rekao je: "Iznimno smo sretni što smo u GM Indiji našli partnera koji dijeli našu strast prema smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Reva i GM Indija zajedno će maksimalno iskoristiti sve prednosti obje kompanije i učiniti Indiju centrom razvoja i proizvodnje električnih vozila, te s njima povezanih tehnologija. Naša jedinstvena saradnja ima potencijala da pokrene dalekosežne promjene u čitavoj industriji.“

"Razvoj malih električnih vozila je propulzivno područje u automobilskoj industriji. Očekujemo da će saradnja s Revom u Indiji ubrzati GM-ov napredak u zadovoljavanju sve većih potreba u mnogim dijelovima svijeta", rekao je Nick Reilly, predsjednik General Motorsa za međunarodno poslovanje.

U središtu interesa GM-a nekoliko je energetskih alternativa i naprednih tehnologija koje zadovoljavaju razne potrebe kupaca iz cijelog svijeta. GM smatra da vozila s električnim pogonom, temeljena na baterijama i tehnologiji gorivskih ćelija, predstavljaju najbolje dugoročno rješenje za održiv prijevoz za osobne potrebe. Nastavit će s vlastitim istraživanjem i razvojem u tom području.

GM je nedavno otvorio svoj novi Global Battery Systems Lab, najveći i tehnološki najnapredniju baterijsku laboratoriju u Sjedinjenim Državama. Ovaj novi laboratorij će biti temelj GM-ovih istraživanja u području naprednih baterijskih tehnologija, te ubrzati dolazak vozila s električnim pogonom na tržište, uključujući Chevrolet Volt kao i druga punjiva hibridna i hibridno-električna vozila te automobile s gorivskim ćelijama.

Očekuje se da će Chevrolet Volt, čija će proizvodnja početi u Sjedinjenim Državama krajem 2010. godine kao modela iz godine 2011., imati doseg od 64 kilometra na čisti električni pogon uz jedno punjenje baterije te će dodatno moći produljiti svoj ukupan doseg na više od 483 kilometra zahvaljujući generatoru i motoru. Chevrolet Volt koristi struju iz strujne mreže kao primarni izvor energije za pokretanje automobila.