Novi tim
0

Ginetta potvrdila učešće u kategoriji LMP1 u WEC šampionatu

Klix.ba
Nakon ranijih najava britanska automobilska manufaktura Ginetta potvrdila je učešće u najsnažnijoj LMP1 kategoriji Svjetskog šampionata u trkama izdržljivosti, pa se Toyota ipak neće trkati sama protiv sebe.

Odlaskom Audija, kasnije i Porschea, iz najsnažnije LMP1 kategorije Svjetskog šampionata u trkama izdržljivosti (WEC- World Endurance Championship) Toyota je uoči nove sezone bila jedini tvornički tim u spomenutoj najsnažnijoj kategoriji, a nije malo onih koji su prokomentarisali da će japanska automobilska kompanija napokon doći do (pre)dugo čekane pobjede na jedinstvenoj trci 24 sata Le Mansa koja će se, prema novom FIA-inom pravilniku, u predstojećoj WEC "supersezoni“ 2018./2019. voziti dva puta.

Kako god, Toyota ipak neće biti sama, jer u najsnažniju kategoriju LMP1 stižu dva prototipa Ginetta G60-LT-P1 s kojima će nastupati tim CEFC TRSM Racing, a od šest vozača za sada se zna da će Ginettine prototipe voziti Charlie Robertson i Oliver Rowland.

Prva od osam trka FIA WEC "supersezone“ (6 sati Spa Francorchampsa) vozit će se 5. maja u Belgiji, a sredina juna rezervisana je za prvo izdanje francuskog "klasika“ - 24 sata Le Mansa. Svi se slažu u jednom: najuzbudljivije će ipak biti u kategoriji LM GTE Pro