Za 20 posto
35

Francuska smanjuje subvencije za električna vozila za kupce s višim primanjima

A. M.
Francuska vlada stavila je pod kontrolu budžet za zelenu tranziciju, smanjivši subvenciju s 5.000 eura na 4.000 eura za 50 posto kupaca automobila s visokim primanjima.

Kao i mnoge druge vlade, Francuska je ponudila razne poticaje za kupovinu električnih vozila, ali također ne želi prekoračiti svoj budžet od 1,5 milijardi eura za tu svrhu u trenutku kada je javna potrošnja ugrožena.

Stoga, francuska vlada je srezala za 20 posto subvenciju koju kupci automobila s višim primanjima mogu ostvariti pri kupovini električnih i hibridnih vozila, kako bi ostala u okviru budžeta i kako bi srazmjerno povećala broj električnih vozila na cestama.

Francuzi modifikuju program, trošeći isti novac na veći broj ljudi. Smanjuju subvencije s 5.000 eura na 4.000 eura za 50 posto kupaca automobila s visokim primanjima, ali subvenciju za ljude s nižim primanjima ostavljaju na dosadašnjih 7.000 eura.

U međuvremenu, subvencije za kupovinu električnih službenih automobila se takođe smanjuju, kao i bonusi za kupovinu novih automobila sa SUS motorima koji će zamijeniti starija vozila koja više zagađuju okoliš.

Istovremeno, vlada je do kraja godine zaustavila novi program za subvencioniranje kupovine električnih automobila na leasing osobama s niskim primanjima, nakon što je potražnja daleko premašila početne planove. Na primjeru Pariza, bonusi za električna vozila mogu varirati od 2.250 do 9.000 eura, zavisno od visine prihoda osobe.

Francuska nije jedina u obuzdavanju subvencija za električne automobile. Njemačka je ranije od očekivanja završila svoj program u decembru prošle godine, nakon što je vlada zbog odluke Ustavnog suda bila prisiljena revidirati svoj budžet i staviti pod kontrolu potrošnju za zelenu tranziciju.