Ne brže od 25 km/h
17

Francuska prijeti kaznama i zatvorom onima koji modificiraju električne bicikle

DP
Ako u Francuskoj želite voziti bicikl brže od 25 km/h, morat ćete okretati pedale.

Francuska ne gleda blagonaklono na vlasnike električnih bicikala koji dorađuju svoja vozila. Ova je zemlja upravo uvela zakon kojim se kaže da će "prijestupnici" biti osuđeni na maksimalnu kaznu od 30.000 eura (34.000 dolara) i zatvor u trajanju do godinu dana, a mogli bi im suspendovati vozačku dozvolu do tri godine, prenosi Engadget.com.

Nema ni upozorenja ni rupa u zakonu - uradite bilo šta da postavite svoj električni bicikl kako biste mu povećali brzinu ili snagu i mogli biste osjetiti gnjev novog zakona, poznatog kao francuska zakonska odredba L317-1. Pravila se također primjenjuju na uvoznike, distributere i trgovce.

Brzine električnih bicikla regulisane su u cijeloj EU, ali najveća dopuštena brzina za električne bicikle standardne snage u Francuskoj je 25 km/h , što je relativno sporo, čak i u poređenju s  biciklima s pedalama (trkaći bicikli inače se smatraju posebnom klasom i dopuštena im je brzina do 45 km/h), stoga ne čudi da vozači modificiraju svoje dvotočkaše, bilo promjenom postavki ili unošenjem izmjena u hardver, poput postavljanje senzora brzine. Obično se električni bicikli isporučuju u dvije varijante za evropsko i američko tržište. Kako američki propisi dopuštaju brzine i do 32 km/h, nije neobično da evropski vozači postavljaju svoje postavke za dodatnu snagu.

Električni su bicikli popularni u Francuskoj, ali vozači ne koriste uvijek kacige, a očito je da su sudari bržih vozila opasniji. Električni bicikli i skuteri (koje je Francuska također ograničila) pokazali su se kao opasnost za pješake - što je problem koji službenici pokušavaju suzbiti uoči općinskih izbora u gradovima poput Pariza. Malo je vjerovatno da će tako stroge kazne biti izrečene u punom opsegu - posebno jer će taj zakon biti izazovan za provođenje - ali svakako su osmišljeni da obeshrabre usijane glave i sugerišu da se Francuska neće bojati kazniti pojedince za primjer kako bi zakoni bili shvaćeni ozbiljno.