KIA u autosportu
0

Forte Koup na trkama

Sarajevo-x.com
Iz američke podružnice korporacije Kia Motors javili su da ulaze u autosport. Tako je najstariji korejski proizvođač automobila udružio snage sa poznatom američkom kompanijom Kinetic, te će se sa dva primjerka kupea KIA Forte takmičiti će u seriji Grand-Am Koni Sports Car Challenge u klasi Street Tuner.

Prema riječima zvaničnika KIA Motorsa model Forte Koup je zadnje poglavlje priče o dramatičnoj transformaciji KIA-e kao marke, tako da je odluka o ulasku u trkaću arenu zapravo bila vrlo jednostavna. Ujedno, u KIA-u su uvjereni da će Forte Koup zbog atraktivnog kupeovskog dizajna i izvanrednih voznih osobina ovoj kompaniji sigurno otvoriti sasvim novu bazu kupaca zasnovanu na automobilskim entuzijastima.

Klasa Street Tuner predstavlja trkaća vozila napravljena na osnovu serijskih modela i među takmičarskim vozilima zbog propisanih ograničenja težine i stepena prerada ispušnih sistema ima na raspolaganju dosta široku gamu modela iz SAD, Azije i Evrope. KIA-i i grupaciji Kinetic u ovom poduhvatu pridružio se i širom svijeta poznati Infinity Audio, čiji vrhunski audio sistemi su već neko vrijeme dio dodatne opreme u nekoliko KIA-inih modela, a u prvoj sezoni će biti zvanični sponzor trkaćeg vozila zvaničnog imena #10 Infinity Kia Forte Koup.

Kineticovi stručnjaci imaju mnogo iskustva, jer su između ostalog nastupali u različitim takmičenjima kao što su NASCAR, Indy Racing League, američki Le Mans i Grand-Am Koni Challenge.

U prvoj KIA-i Forte Koup biće Nic Jönsson kao vozač i Andy Lally kao suvozač, dok će u drugoj biti vozač Adam Burrows, nekadašnji prvak Koni ST klase i suvozač Trevor Hopwood. U KIA-i očekuju da će oba takmičarska Fortea biti dostojan konkurent najboljim automobilima iz serije Grand-Am Koni Challenge već na trvoj utrci u Daytoni.